Hoe schrijf je het perfecte CV?

Richtlijnen voor het opstellen van een goed CV

Het CV vormt in het ideale geval samen met de sollicitatiebrief een perfecte combi. Terwijl de brief vooral ingaat op de ervaring en motivatie is het CV een overzicht van je opleidingen, werkverleden en overige vaardigheden. Aangezien werkgevers vaak honderden sollicitaties per maand ontvangen, moet je ervoor zorgen dat je CV goed leesbaar, volledig en aantrekkelijk is. Hieronder vind je een aantal tips hoe je dit kunt doen.

Opmaak van de CV
  • Zorg dat je CV overzichtelijk is. Werkgevers lezen je CV vaak niet helemaal, maar willen je curriculum vitae kunnen scannen.
  • Gebruik titels voor de verschillende onderdelen (bijv. personalia, opleiding, werkervaring, talen en overig).
  • Maak je CV op in een mooie lay-out, maar overdrijf het niet. De cv layout is belangrijk maar het blijft zakelijke correspondentie.
  • Gebruik een lettertype dat makkelijk leesbaar is.
 
 

Algemeen

Uitleg en Voorbeelden

Documentnaam herkenbaar en wervend inclusief versie Verwerk het liefst uw naam in de documentnaam evenals de maand en jaar.
Voorbeeld: CV_JanJanssen_april_2013.doc
Documenteigenschappen (in Word) correct en actueel Kijk onder bestand > eigenschappen of u zelf de auteur bent van het CV. Regelmatig staat hier een bedrijfsnaam of de naam van een ander persoon.
Bevat niet te veel pagina’s (max. 3 à 4) Een tip voor als je meer wilt vertellen: maak een samenvatting en een uitgebreide versie voor wie daarin geïnteresseerd is.
Volgorde paragrafen: personalia, profiel, ervaring, opleiding Van relevant naar minder relevant.
Bevat voldoende witruimte Dit leest prettiger, geeft rust en overzicht
Bevat geen taal- of schrijffouten Spreekt voor zich. Gebruik op z’n minst de spellingscontrole en laat het iemand anders lezen voordat u het verstuurt.
Is consequent geschreven (bij voorkeur in “ik”-vorm) Een CV geschreven in de “ik-vorm” komt steviger over dan wanneer de derde persoon (“hij” of “zij”) gebruikt wordt. Dit zien we vaak bij detacheringsbedrijven.
Bevat een persoonlijk profiel Het persoonlijk profiel biedt ruimte voor een persoonlijke noot. Laat kort en bondig zien wie u bent, wat u gedaan heeft en bijvoorbeeld wat uw ambities zijn.
Bevat een kopje “hier ben ik trots op” o.i.d. Met dit onderdeel laat u zien waar u trots op bent, u heeft hier dus over nagedacht. Het is een kop die opvalt en waar over u in een sollicitatie gesprek vragen kunt verwachten die u heel goed kunt voorbereiden.
Uit CV blijkt goed wat de professional wil en kan In het CV staan zowel alle relevante werkervaringen als de ambitie van u als sollicitant vermeld in de juiste proportie.
Bevat maar 1 lettertype Dit geeft rust en is professioneel
Paginanummers op alle pagina’s (incl. totaal) Dit helpt de lezer bij het doornemen van het CV. Dus bij voorkeur: pagina 1 van 4
Naam CV eigenaar op alle pagina’s De lezer weet op elk moment wiens CV er voor hem ligt en het is tevens een stukje marketing voor uzelf. Uw naam kan niet genoeg gezien worden.
 

Personalia

Uitleg & Voorbeelden 

Bevat alle relevante persoonlijke en contact informatie Voornaam, achternaam, adresgegevens, telefoonnummer, emailadres,  geboortedatum en woonplaats.
Bevat niet te veel informatie (geloof, rijbewijs etc.) Alleen als dit relevant is, is het zinvol om te vermelden. Bijvoorbeeld als u in de nieuwe functie veel moet rijden of als het geloof een rol kan spelen.
Email adres heeft zakelijk karakter Hotmail, Gmail, etc. zijn prima.
Eventuele foto voegt waarde toe aan profilering Gebruik hier een zakelijke foto die bij je past. Hier wordt steeds meer waarde aan gehecht. Zoals op LinkedIn worden profielen (CV’s) met foto vaak meer gewaardeerd dan zonder foto.
 

Profielschets

Uitleg & Voorbeelden

Kijkt behalve achteruit, ook vooral vooruit (wat wil ik?) Gebruik het profiel ook voor bijvoorbeeld het aangeven van ambities. U wilt bijvoorbeeld binnen 3 jaar een volledig gecertificeerd projectmanager zijn.
Laat zien wat de professional te bieden heeft Geef in een profiel aan wat u al gedaan heeft, in welk type organisaties of bijvoorbeeld hoe groot het netwerk is dat u meeneemt.
Is niet te lang, ook niet te kort of nietszeggend Uitgangspunt: 3 alinea’s totaal maximaal 15 regels.
Laat zien waar de professional trots op is Zaken waar u trots op bent zeggen doorgaans veel over u zelf en leveren vaak stof voor een gesprek
Geeft een persoonlijk tintje aan het CV Probeer te voorkomen dat het een profiel wordt dat op iedereen kan worden ‘geplakt’. Gebruik bijvoorbeeld een persoonlijk motto of citaten die anderen over u gezegd hebben.
 

Werkervaring

Uitleg & Voorbeelden

Is omgekeerd chronologisch De meest recente werkervaringen staan aan het begin, deze zijn namelijk het meest relevant.
Recente werkervaring is uitgebreider dan oudere Als u een nieuwe werkervaring toevoegt worden de oudere werkervaringen minder relevant en kunnen dus korter. Zo houdt u de lengte van uw CV binnen de perken.
Opbouw is consistent qua inhoud en vorm (heeft ritme) Beschrijf elke werkervaring op dezelfde manier, dat geeft de lezer houvast.
STAR* o.i.d. is toegepast (incl. resultaten) Dit is een veelgebruikte methode. Met name resultaten zijn belangrijk. Wat heeft u bereikt in deze periode
 Bevat ook gebruikte technieken (bij “techneuten” CV)  
 

Opleiding

Uitleg & Voorbeelden

Alle relevante opleidingen staan vermeld Vanaf de middelbare school. Ook relevante trainingen, workshops etc.
Diploma’s en certificaten (incl. jaren) staan erbij Als u een diploma of certificaat heeft behaald dan dit expliciet vermelden.
Niet te gedetailleerd met lagere school etc. Lagere school en vakkenpakketten zijn meestal niet relevant (behalve bij schoolverlaters).
Opgesplitst in vooropleiding, IT en vaardigheden Als u een lange lijst van opleidingen en trainingen heeft dan helpt het om deze op te splitsen in een aantal categorieën.
Bevat kennismatrix (ervaring, senioriteit, certificaten) In de ICT is het heel handig en gebruikelijk om van verschillende systemen en applicaties aan te geven op welk niveau u de kennis en ervaring bezit.
 

Overig

Uitleg & Voorbeelden

Hobby’s en overige zaken alleen indien relevant Gebruik deze alleen als ze iets toevoegen.
Bevat referenties (echter zonder contactgegevens) Contactgegevens op aanvraag. U wilt immers niet dat uw referenties te pas en te onpas worden lastig gevallen door mensen die u niet kennen. Op deze manier kunt u ze ook van te voren voorbereiden.
Kleurgebruik Wees hier spaarzaam mee. Hier wordt het vaak onrustiger van.
Publicaties Indien relevant zeker vermelden.

* STAR = Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaten (veel gebruikt in sollicitatie gesprekken en een prima manier om je werkervaring te structureren)

Verbeteren of delen?

Heb je opmerkingen of aanvullingen op bovenstaande checklist? Plaats dan hieronder een opmerking en ze worden meegenomen in een volgende versie. Vind je de checklist Succesvol CV schrijven nuttig en handig? Deel deze pagina dan zoveel mogelijk via onderstaande social media buttons via Twitter, LinkedIn, Facebook etc.

Veel succes hiermee en alvast bedankt!

PS: Ow ja, had je hier al een eigen profiel aangemaakt? Of een ICT vacature plaatsen dat kan hier.